Wim-Bart Knol loopt zijn hoofd leeg in Gilze

door Wouter Schelvis. zondag 30 maart 2008 | 22:00 | Laatst bijgewerkt op: maandag 31 maart 2008 | 10:28

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Nummer twee en thuisloper Jan Broeders kon er mee leven dat Knol de 160 kilometer 7 minuten sneller aflegde dan hij. Foto Johan Wouters/ het fotoburo

Nummer twee en thuisloper Jan Broeders kon er mee leven dat Knol de 160 kilometer 7 minuten sneller aflegde dan hij. Foto Johan Wouters/ het fotoburo

30 mrt 2008, 21:55 - ATLETIEK - De meeste ultralopers lopen op speciale sportdrank en energierepen.

Wim-Bart Knol uit Den Haag liep gisteren op honderd procent frustratie.
De man die letterlijk en figuurlijk tot de top van het ultralopen behoort was behoorlijk opgefokt van start gegaan in Gilze.
Wat was het geval. Verleden week was hij een van de kanshebbers op een ereplaats tijdens de 160 kilometer lange Jan Knippenberg Memorial. De lange Haagse atleet was in bloedvorm, maar kon dat door het annuleren van deze JKM niet laten zien.
"Vandaar dat ik hier vandaag echt van start moest gaan om die frustraties er uit te lopen. Dat is enorm goed gelukt kan ik je melden. Met name in de tweede helft van de wedstrijd gaf het me vleugels. Veel belangrijker is dat ik nu mijn hoofd weer leeg heb kunnen maken voor de volgende wedstrijden."
Knol, die afgelopen week een recordaantal trainingskilometers van 250 wist te maken, krijgt het druk de komende periode. "Volgende week start ik in Amsterdam voor een 100 kilometer.
Niet voor een snelle tijd, ik denk dat ik er negen uur over ga doen. In mei ga ik iets doen wat eigenlijk niet kan. Op 2 en 3 mei loop ik de NK 24 uur in Steenbergen en twee weken later start ik dan alsnog in de verplaatste JKM van Hoek van Holland naar Den Helder. In Steenbergen wil ik 240 kilometer halen in 24 uur, want dan kan ik inschrijven voor mijn hoofddoel, de Spartatlon in Griekenland."

De boosheid van Knol koste Jan Broeders uit Molenschot de zege. Aanvankelijk liep de atleet van Spiridon ver achter de Belgische winnaar van verleden jaar, Christoph Rull. Na 30 kilometer schoof de Belg hard onderuit, bezeerde zijn knieschijf en moest een half uur later de wedstrijd staken.
Broeders liep op dat moment samen met Toontje de Jongh en de voor de gezelligheid meeliftende Niels de Jong langs de Gilzerweg. Na twee ronden van 21.5 kilometer had Broeders een voorsprong van ongeveer vijf minuten op de op dat moment als vijfde lopende Knol.
In exact vijf kilometer wist de latere winnaar deze achterstand weg te poetsen. "Dat was in een periode dat ik zelf ook even een dip had", vertelde Broeders.
"Misschien ben ik toch iets te hard gegaan samen met Niels, we liepen toen rond de 14 per uur. Gelukkig kon ik me goed herpakken en ben ik met zeven minuten achterstand op deze topper prima tevreden."
Met 5.09,20 uur bleef hij zijn teamgenoot Toontje de Jongh een kwartiertje voor.
De Jongh was na de streep geŽmotioneerd. "Ik heb dit mijn vader beloofd. Hij is in het begin van dit jaar aan kanker overleden en met deze eerste ultrarace heb ik samen met mijn team van Pellikaan dik duizend euro opgehaald voor de Lotgenoten."

De organiserende Lotgenoten mochten in totaal 6750 euro overhandigen aan het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.
Marcoen Oomen, de drijvende kracht achter de Lotgenoten, deed dit nadat ook de twee vrouwen op de 65 kilometer waren binnengelopen.
Ineke Scheffer uit het Noord-Groningse Leens deed dit het beste met een tijd van 7 uur en 5 minuten. "Mooi, is mijn derde ronde toch de snelste van alledrie geworden", lachte de meer dan tevreden winnares in het centrum van Gilze.

Met drie keer zoveel deelnemers als vorig jaar is de Ultraloop van De Lotgenoten een succes geworden.